Apotheek Nassau

Apotheek Nassau

Apotheek Nassau in Baarle Nassau biedt u de beste service voor al uw zelfzorgmiddelen en geneesmiddelen op recept. Door persoonlijke aandacht en een goede samenwerking met huisartsen in de buurt, bieden wij u zorg op maat bij uw medicijngebruik.

Inschrijven
Header afbeelding

Services van uw apotheek

Bij Apotheek Nassau bieden wij u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen. Stel uw vraag aan een van onze assistentes of maak een afspraak met de apotheker. Op onze website kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg.

Alcohol en medicijnen

Alcohol kan de werking van medicijnen beïnvloeden. Dit kan ervoor zorgen dat u meer last krijgt van bijwerkingen. Kijk daarom na of u met uw medicijn alcohol mag drinken, of vraag het uw apotheker.

De apotheek plakt een etikettekst of een gele waarschuwingssticker op uw medicijndoosje als u met uw medicijn moet oppassen met alcohol.

Er zijn verschillende waarschuwingsteksten:

  • ‘Dit geneesmiddel kan uw reactievermogen verminderen’ – als u alcohol gebruikt in combinatie met dit medicijn, wordt uw reactievermogen nog slechter. U kunt dan extra suf, vermoeid of duizelig worden en u kunt sneller dronken worden.
  • ‘Gebruik geen alcohol bij dit middel’ – als u bij dit medicijn alcohol drinkt, kunt u last krijgen van vervelende verschijnselen als een warm en rood gezicht, misselijkheid en hoofdpijn.
  • ‘Pas op met alcohol in verband met maagklachten’ – deze sticker zit op medicijnen die het maagslijmvlies irriteren. Alcohol versterkt deze bijwerking.

Twijfelt u of u een medicijn dat u al langer gebruikt, of dat u zonder recept heeft gekocht, mag innemen met alcohol? Vraag het aan uw apotheker.

Alcohol kan in het hele lichaam effect hebben. Het komt namelijk via de slokdarm, maag en dunne darm terecht in het bloed. Hoe sterk het effect van alcohol is, verschilt per persoon en per situatie.

De belangrijkste effecten van alcohol in het lichaam zijn:

  • Verdoving van de hersenen. Coördinatie- en beoordelingsvermogen worden minder, reacties langzamer. Daarnaast wordt het trillen van ledematen minder (bij matig gebruik).
  • Vaker plassen. Alcohol zorgt voor verlies van vocht.
  • Laag bloedsuikergehalte. Dit kan onder meer zorgen voor duizeligheid, zweten en trillen.
  • Meer eetlust.
  • Ander slaappatroon: beter slapen in de eerste helft van de nacht, maar slechter slapen in de tweede helft van de nacht. Alcohol kan snurken en slaapwandelen verergeren. Bij slaapproblemen is het advies om ’s avonds geen alcohol te drinken.
  • Verwijding van de bloedvaten.

Afbraak alcohol: gemiddeld 1,5 uur per glas

De lever breekt alcohol af, waarna het uit het lichaam verdwijnt. Dit kost tijd: met 1 glas drank is de lever gemiddeld anderhalf uur bezig. Als u ’s avonds veel heeft gedronken, kunt u dus de volgende ochtend nog onder invloed zijn.

Meer weten over de gevolgen van alcoholgebruik? Ga naar Alcoholinfo.nl

Alcohol en medicijnen kunnen elkaars werking beïnvloeden:

  • Medicijnen kunnen de afbraak van alcohol vertragen. Hierdoor blijft een giftig afbraakproduct van alcohol langer in het lichaam. Dit kan zorgen voor misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid.
  • Alcohol kan de bijwerkingen van sommige medicijnen versterken.
  • Alcohol kan de bloedvaten verwijden. U kunt duizelig worden als u het samen met een medicijn gebruikt dat ook de bloedvaten verwijdt.

Oppassen met deze combinaties

Bij het gebruik van onderstaande medicijnen moet u in ieder geval extra oppassen met alcohol:

  • Pijnstillers zoals acetylsalicylzuur, ibuprofen, diclofenac en naproxen hebben als bijwerking dat ze het maagslijmvlies irriteren. Alcohol kan ervoor zorgen dat dit sneller gebeurt.
  • Bij middelen die het reactievermogen verminderen, zoals medicijnen tegen allergie, epilepsie, depressie en psychische problemen, kan gebruik van alcohol leiden tot extra sufheid, slaperigheid, moeheid en/of duizeligheid.

Wilt u weten of uw medicijn een wisselwerking heeft met alcohol? Zoek uw medicijn op deze website en kijk bij het kopje ‘Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?’

Als er een wisselwerking is, zal dit doorgaans ook worden vermeld in een etikettekst of waarschuwingssticker op uw medicijndoosje. En het wordt besproken als u het medicijn voor de eerste keer ophaalt in de apotheek.

Of u bij uw antibioticumkuur mag drinken, hangt af van het soort antibioticum. Meestal zijn er geen beperkingen. Let wel op als u metronidazol gebruikt. Bij metronidazol mag u geen alcohol drinken tot en met 2 dagen nadat u gestopt bent met de kuur. Anders kunt u veel last krijgen van bijwerkingen. Zoals een rood gezicht, misselijkheid, benauwdheid, hoofdpijn, zweten en verwardheid. Dit gebeurt al bij kleine hoeveelheden alcohol.

Bron: apotheek.nl